FOLLOW
XOXO

ALLAHU RABBI... ALLAH ❤
Mantiq (INTRO) ✈
30 December 2015 with 8 angel
السلام عليكم


كل انسان حيوان
كل حيوان حساس
نتيجه : كل انسان حساس *


Alhamdulillah, hari ni nak kongsi ilmu Mantiq. Act, aku baru belajar untuk sem 2 ni, kebetulan semalam final exam untuk mantiq. so saja lah aku nak share ilmu mantiq yang aku dapat, untuk tak nak bagi aku lupa.


     Mantiq (منطق) adalah ditambah Mim "م" dari perkataan نطق. bermaksud memahami makna secara keseluruhannya atau tempat di dalam diri manusia untuk memahami iaitu jiwa dan akal. jadi secara ringkasnya mantiq adalah kata-kata. Mantiq adalah ilmu kalam dan sama darjatnya dengan ilmu Islamiyyah yang lain.  selain itu, mantiq membantu untuk membuat hujah akal dan menolak hujah-hujah kebatilan dan ajaran sesat.


     Pengasas ilmu mantiq adalah falsafah Yunani Aristho dikenali sebagai Arsatotolis أرسطاطاليس. Beliau orang pertama yang tulis tentang ilmu mantiq. Jadi Ulama' Islam berbeza pendapat dalam meletakkan hukum dalam mempelajari ilmu mantiq.

menurut Imam Nawawi dan Ibnu Salih bahawa haram menuntut ilmu mantiq kerana ianya berasal dari falsafah. 

menurut Imam al-Ghazali pula, menuntut ilmu mantiq adalah wajib dan fardhu kifayah.


dan jumhur ulama' (kebanyakan ulama') berpendapat harus mempelajarinya, pendapat ini lebih diterima kerana  mempelajri mantiq dapat memberikan individu itu memahami dan mendalami Al-Quran dan hadis-hadis Nabi, serta membantu individu berfikiran dengan sebetulnya menggunakan aqal. 

  
     Manfaat seseorang itu belajar mantiq adalah dapat detect kata-kata yang salah yang dilontarkan, dan melatih diri sentiasa menjaga akal daripada berfikiran salah. Mantiq adalah ilmu yang mengajar seseorang itu cara berfikir dengan betul.


     Maudu' dalam Ilmu mantiq ada dua iaitu Tasruwiyyat (تصورية) dan Tasdiqiyyat (تصدقية)   . Tasruwiyyat adalah berkaitan dengan lafaz kulliyah (am) dan juz'iyyah (khusus). Manakala tasdiqiyyah berkaitan bagaimana nak kesan kebenaran dan kepalsuan sesuatu ayat selain mempelajari membuat natijah yang betul berdasarkan muqadimmatain yang diberikan.


Wallahu a'lam. in syaa Allah akan aku buat sambungan ilmu mantiq untuk bab tasruwiyyat dan tasdiqiyyah pula. Jumpa lagi. Salam. 


Layout by chocolettha. Post title from owlala. Colors & Image neapolitan ice cream & 1950's Argyle.


PAST |